Kontynuujemy dalej  przepisy na Wigilię   i dzisiaj polecam śledzie w ciekawy sposób przyrządzone.:

Śledzie w białym winie

Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 90 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 50 dag filetów ze śledzia norweskiego ze skórką
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kawałek korzenia chrzanu

 

Etapy przygotowania

■Zagotować ocet z wodą w proporcji 1:1, z cukrem i przyprawami. Dolać wino i olej.

■ Cebule obrać, pokroić, przelać wrzątkiem i osączyć. Filety śledzia norweskiego zwinąć
w ruloniki, zalać sosem, udekorować cebulą, ewentualnie zblanszowaną marchewką.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Kilkanaście propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach
Śledzie w sosie chrzanowym