Kontynuujemy dalej przepisy na Wigilię i dzisiaj polecam śledzie w ciekawy sposób przyrządzone.:
Śledzie w białym winie
Składniki
- 50 dag filetów ze śledzia norweskiego ze skórką
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/4 łyżeczki cukru
- szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 cebule
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- kawałek korzenia chrzanu
Etapy przygotowania
■Zagotować ocet z wodą w proporcji 1:1, z cukrem i przyprawami. Dolać wino i olej.
■ Cebule obrać, pokroić, przelać wrzątkiem i osączyć. Filety śledzia norweskiego zwinąć
w ruloniki, zalać sosem, udekorować cebulą, ewentualnie zblanszowaną marchewką.
smacznego:)
Kilkanaście propozycji na Wigilię (będę dodawał na bieżąco nowe dania):
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Karp z pieczarkami po gdańsku
Śledzie w białym winie
Zupa wigilijna
śledzie po cygańsku
Barszczyk z uszkami
Karp w winnej galarecie
Kapusta z grzybami
Czysta zupa grzybowa
Kapusta postna z grzybami
Uszka do barszczu
Kulebiak z kapustą i grzybami
Barszcz wigilijny
Śledzie z ziemniakami
Śledzie pani domu
Śledzie na słodko z rodzynkami
Kapusta z grzybami
Śledzie w śmietanie
Wykwintny kompot z suszu
Karp z pieczarkami w pomarańczach
Śledzie w sosie chrzanowym
Komentarze